Veilingen frequenties door overheid

by | 28 Aug 2018 | Telecom aanbieders | 0 comments

Veilingen door de overheid

We horen je denken, de overheid die iets veilt? Ja, frequenties worden gebruikt door netwerkproviders zoals bijvoorbeeld KPN. De Nederlandse regering wil de huidige koppositie van de Nederlandse netwerken versterken. Daarom hebben ze ervoor gekozen om in 2019 drie nieuwe frequentiebanden te veilen onder deze providers.

Het gaat om de volgende frequenties; 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHZ. De banden bieden ruimte voor 4G en 5G netwerken en mogen gebruikt worden van 2020 tot en met 2040. Voor veel netwerkaanbieders is dit dus ontzettend interessant, het gaat ze ook erg veel geld kosten.

frequentie overheid
5g netwerk

Veiling door ministerie Economische Zaken

Het ministerie van Economische Zaken veilt de frequenties in de nieuwe in het najaar van 2019. De winnaars kunnen de frequenties inzetten voor de komende 20 jaar. Het ministerie zegt echter nadrukkelijk, dat de nieuwe banden voor 5G gebruik zijn bedoeld. Het is nu nog niet duidelijk welke banden de telecomindustrie gaat gebruiken voor het toekomstig 5G netwerk. Er zijn bijvoorbeeld al geruchten over het gebruik van hogere frequenties voor een 5G netwerk, maar geruchten zeggen natuurlijk niks dus we zullen met zijn alle moeten wachten. Maar wel is het fijn om straks met je mobiele abonnement gebruik te kunnen maken van het pijl snelle 5G-netwerk!

Nieuwe frequenties

De huidige regering wil de leidende positie van Nederland in de mobiele telecom versterken. In Nederland zijn er vier providers met hun eigen netwerk, dat zijn de volgende: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. De overheid wil deze partijen, en natuurlijk ook anderen, de kans geven hun netwerk uit te breiden en daarin mogelijk te groeien. Het zal daarom in 2019 ruimte op drie frequentiebanden veilen, dit zal strijden worden tussen de verschillende grote providers die we net noemden.

Voorwaarden voor providers

De frequentieveiling is zeker niet zonder voorwaarden. Want de winnaars krijgen een dekkingsverplichting. Daarmee wil de overheid bedrijven dwingen om ook in buitengebieden goede dekking aan te bieden. Het komt namelijk nog steeds voor dat sommige gebieden in Nederland nog steeds geen goede verbinding hebben met het netwerk. De overheid wil dat hieraan gewerkt wordt, en dit wordt dus ook verwacht van de providers. De details worden dit jaar nog duidelijk gemaakt middels de Nota Mobiele Communicatie.

Belangrijk voor ons land

Minister Kamp geeft ook aan dat de veiling een basis is voor de digitale economie in Nederland. Dit zegt eigenlijk al genoeg over het belang van het ontwikkelen van de netwerken. Dit is ook de reden waarom de regering hier ruimte voor geeft en dit ondersteunt. We moeten alles in ons land blijven ontwikkelen en daarbij natuurlijk ook ons digitale netwerk, onze economie draait voor een groot deel ook online en is hier dus daadwerkelijk afhankelijk van.

Onze minister zei er namelijk het volgende over: “Zonder snelle draadloze communicatie stagneert onze economie. De behoefte van consumenten en bedrijven aan diensten via mobiele communicatie neemt de komende jaren alleen maar toe. Een nieuwe, landelijke veiling van de beschikbare frequenties voor draadloze communicatie, leidt tot extra capaciteit voor snellere internetdiensten. Zo creëren we een basis waarmee de digitale economie in Nederland ook in de toekomst volop kan blijven groeien.” Hierin maakt hij dus duidelijk hoe belangrijk het eigenlijk is voor Nederland en voor haar economie. Fijn dat de overheid dit voor ons doet zo kan iedereen van zijn Samsung telefoon of Apple telefoon geniet van het nieuwe snelle netwerk.

Handige & leuke Video’s

Ben is weer bezig met de prijsbewust weken

Ben prijsbewust weken Ook dit jaar houdt ben weer de prijs bewust weken, tot en met 31 Mei hebben ze weer lagere prijzen bij hun abonnementen. Hierbij biedt de provider je bijna twee keer aan internetdata aan voor dezelfde prijs. Daarnaast hebben ze ook nog de...