iPhone XS Apple A12 Bionic, Wat is nieuw?

Oct 11, 2018 | Apple telefoons, iPhone XS | 0 comments

Mocht je een fervent Iphone gebruiker zijn, dan zul je vast wel iets hebben gehoord over de nieuwe Iphone XS. Op 12 september presenteerde Apple deze nieuwe smartphone, samen met 2 andere modellen. De andere modellen, die 12 september jongstleden, gepresenteerd waren zijn de Iphone XR en Iphone XS Max. In Dit artikel zullen we het hebben over Iphone XS en zijn grootste verandering onder het beeldscherm.

Apple A12 Bionic

Apple heeft namelijk een nieuwe processor uitgebracht, die voor het eerst gebruikt zal worden in de Iphone XS. De A12 bionic chip is de eerste 7NM processor die is uitgebracht door Apple. Het grootste verschil met zijn voorganger, de A11, zit hem vooral in de snelheid van de grafische processor. Zo zou hij maar liefst 50% sneller zijn dan de A11 en een hoop meer berekeningen tegelijk aankunnen. De A11 kon 600 miljoen berekeningen tegelijk aan, waarbij de A12 er maar liefst 5 biljoen aan zou kunnen. Daarnaast is de efficiëntie enorm toegenomen, uit verschillende testen is maar liefst een stijging van 40% waargenomen. Dankzij de nieuwe A12 Bionic chip zal je telefoon bijna net zo snel zijn als een desktop computer.

De A12 bionic chip heeft de beschikking over een 4-core GPU en 6-core GPU. Hiervan beschikt hij over elk drie, die zijn opgedeeld in een snelle core en een energiezuinige core. De snelle cores zullen vooral gebruikt worden voor de zwaardere taken, zoals bijvoorbeeld Smart HDR en augmented reality. Als deze worden opgestart zal de Iphone een performance boost geven als deze apps worden opgestart en bij de zwaardere taken. De energiezuinige cores zullen voornamelijk gebruikt worden bij de standaard apps die Apple al op zijn telefoon heeft zitten, bijvoorbeeld bij het gebruik van de mail of om web pagina’s te openen in safari. Mocht de taak zodanig veel geheugen gebruiken om uitgevoerd te worden, dan is het mogelijk dat alle 6 de cores gebruikt zullen worden.

Andere taken die vaak door de GPU uitgevoerd worden, zijn bijvoorbeeld analyses en het berekenen van referentiepunten van de camerasensor. De nieuwe A12 bionic chip beschikt over een geupgrade Neural Engine. Deze wordt uitsluitend gebruikt voor de berekeningen hiervan. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Face ID. Deze zal door de nieuwe chip en zijn nieuwe algoritmes sneller zijn dan de A11, zijn voorganger. Ook zal door de energiezuinige cores je telefoon langer meegaan. Uit testen is gebleken dat de gebruiksduur van de Iphone XS met 12% zal toenemen.

Een ander voordeel van de nieuwe chip, is dat je zal merken dat apps die geïnstalleerd zijn door de A12 Bionic, veel sneller zullen opstarten dan voorheen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de weer app of notities. Mocht je apps gebruiken die veel rekenkracht vereisen op deze telefoon, dan zul je veel profijt hebben van de nieuwe CPU in de Iphone XS. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 3D games of augmented reality apps.   

Samenwerking tussen de camera en de A12 chip.

De Iphone XS heeft ook beschikking gekregen over een verbeterde camera, die is uitgerust met maar liefst 12 megapixel. Daarnaast is hij uitgerust met maar liefst 2 lenzen, namelijk een groothoek camera en een telelens camera. Deze maken allebei gebruik van een optische beeldstabilisatie, en daarbij heeft de XS een geupgrade beeldsensor gekregen met grotere pixels.

Dankzij de nieuwe A12 GPU kun je wel zeggen dan de nieuwe camera over superkrachten beschikt. Het effect hiervan merk je meteen als je een foto maakt. Zodra je op de ‘sluiterknop’ drukt, wordt er zonder enkele vertraging meteen een foto gemaakt. Dit kan doordat als de camera app geopend wordt, er meteen achtergrond foto’s worden gemaakt.

Door de samenwerking tussen de krachtige software en hardware, is het voortaan mogelijk om op de Iphone XS Smart HDR foto’s te maken. Door de data die gegenereerd  wordt van de image signal processor (ISP), samen met de neural-engine voor het herkennen van de omgeving en lichtinval e.d., te combineren kan de A12 extreem goede foto’s maken.

Als de camera een HDR foto maakt, wordt er niet een foto gemaakt, maar negen tegelijk. Deze foto’s worden interframes genoemd. Bij elk van deze interframe is de belichting iets anders. Deze wordt vervolgens samengesteld door de neural engine tot een foto. Hierdoor kunnen donkere en lichte gedeelten op de foto worden samengevoegd, waardoor de foto’s veel meer details krijgen die je zonder dit niet zou kunnen waarnemen.  

Handige & leuke Video’s

iPhone XS Dual Sim en Knoppen Configuratie

Afgelopen september heeft Apple weer 3 nieuwe modellen geïntroduceerd, namelijk de Iphone XS, Iphone XR en de Iphone XS MAX. Bij deze Iphones zijn er weer verschillende nieuwe functies aan toegevoegd. In dit artikel gaan we een kijkje nemen naar de Iphone XS en zijn...

De release van de Apple iPhone XS

De release van de iPhone XS, XR & XS Max, wat is er allemaal veranderd? Als je een echte Apple fan bent al het je niet ontgaan zijn, op 12 September presenteerde Appel namelijk 3 nieuwe iPhones. Je kunt de iPhone XS, iPhone XR & iPhone XS Max tegenwoordig al...